Ce este un bonsai?

Bonsaiul este arta miniaturizarii plantelor; bonsai este numele dat oricarei plante care este cultivata in ghiveci si care este mentinuta la o dimensiune mai mica sau chiar mult mai mica decat cea normala. Japonezii au rafinat atat de mult tehnica bonsaiului, incat acum sunt capabili sa creeze peisaje intregi in miniatura, pana la cel mai mic detaliu.Pentru chinezi, bonsaiul este mai mult o forma contorsionata; el trebuie sa reprezinte mai degraba un simbol sau o anumita forma, decat un copac adevarat. Pentru un gradinar obisnuit... bonsai poate fi si un copac pitic sau o planta uitata care trebuia asezata in gradina de mult timp si care a trebuit sa se acomodeze la conditiile oferite de ghiveci .

Primul meu bonsai

Pentru inceput, ar fi trebuit sa precizez ce este un bonsai, insa e mai simplu sa precizez ce nu e. Un bonsai nu este un arbore modificat genetic astfel incat sa ramana pitic, nu este hranit cu potiuni magice ce ii limiteaza cresterea, nu este supus la nici un tratament crud. Este doar un copacel normal ce este ingrijit si tuns in mod regulat.De fapt, daca ii procuram suficienta apa, lumina si aer, un bonsai poate supravietui cel putin la fel de mult ca unul din natura din aceeasi specie. In traducerea sa literala, termenul japonez bonsai semnifica arbore intr-un vas. Insa de-a lungul secolelor, a capatat un continut mult mai bogat.
Prima dumneavoastra initiere in taina bonsailor probabil ca a fost facuta in ziua cand ati primit un copacel cadou. In acest caz, nu sunteti singurul ce a trait aceasta experienta. Bucuria de a tine un copacel atat de firav in propriile maini, stiind ca viata lui depinde doar de ingrijirea dumneavoastra este incredibila. Acest farmec al artei continua sa motiveze o groaza de entuziasti din lumea intreaga sa creeze si sa cumpere bonsai. Acelasi farmec va argumenteaza dorinta de a citi aceste randuri.

marți, 1 septembrie 2009

Fukien tea - Ehretia buxifolia

Informatii generale: Bonsai de interior. Arbore cu flori albe si fructe verzi ce se innegresc treptat. Familia Boraginacee. Originara din S-E Asiei. Frunze ovale, cu mici perisori pe ele, trunchi maroniu si fisurat. Din frunzele si florile acestuia se face ceai.Lumina: Preferabil in lumina directa. Poate creste si in lumina indirecta, insa exista riscul ingalbenirii frunzelor. Vara poate fi tinuta afara.Temperaturi: intre 20-30C.Curenti de aer: Evitati locurile unde bate vantul incontinuu.Udarea: Necesita multa apa, asteptati sa se usuce suprafata solului inainte de a-l uda. Se recomanda sa-i puneti o tavita cu apa si cu pietris sub el (astfel incat ghiveciul sa nu atinga apa) pentru a-i oferi o umiditate ridicata.Fertilizarea: O data la doua saptamani cu un ingrasamant echilibrat.Tunderea: Tot timpul. Dupa ce noile ramuri verzi au facut 6-7 frunzulite, tundeti-le lasand doar 2. Tunderea ramurilor groase se face la sfarsitul lui februarie.Legarea: Legarea este foarte dificila din cauza ramurilor subtiri si dese, singura metoda viabila este tourniquet. Daca exista ramuri groase, se pot lega normal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu